БСП

Сергей Станишев: Твърденията за смени в кабинета са неоснователни

Трябва да се уважава волята на избирателите и ще проведа разговори с Момчил Неков, за да разбера и неговите намерения. Така лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който е в Брюксел за срещата на премиерите на страните в ЕС, отговори на въпрос за преференцията за Момчил Неков, съобщават от пресцентъра на партията. По повод на твърденията за смени в кабинета той отговори, че са неоснователни.

По думите му обаче е ясно, че трябва да се даде нова сила на кабинета, да се анализира във връзка с едната година какво е постигнато и какво трябва да се направи и да има ясен план за действие, за да може да се свърши тази работа, която хората очакват.

На въпрос за коментара на Янаки Стоилов, че има нужда от смяна в ръководството на партията преди следващите избори, Станишев заяви, че тази идея не е навременна и на зам.-председателя често му се случва да обърка мястото и времето.

„Днес се събираме с нашите министър-председатели и това, за което ние ще настояваме, е да бъде зачетен демократичният вот на европейските избиратели и да се посочи кандидат след преговори на базата на резултатите”, заяви още лидерът на БСП.

Той бе категоричен, че единствената група от големите, която е стабилизирала позициите си и е запазила своето влияние, е групата на социалистите и демократите.

„Аз ще предложа като президент на ПЕС да се даде мандат на Мартин Шулц като наш водещ кандидат. Ще искаме да започнем заедно с него разговори първо с ЕНП, защото кампанията я изнесе кандидатът и ПЕС”, каза още той.

По думите му най-важното в сегашната ситуация на пълен баланс е да се промени политиката и ПЕС и той ще настоява в ЕС да има по-ясна политика насочена към растежа, работните места и социалната защита на хората. Това ще бъде основното в разговорите, които ще води с ЕНП на първо място като най-голяма парламентарно представена политическа сила.

Станишев заяви, че не бива да се бави този процес, но политическото съдържание на преговорите е на първо място.

На срещата присъстваха министър-председателят на България Пламен Орешарски, президентът на Франция Франсоа Оланд, както и премиерите на: Румъния – Виктор Понта, на Белгия – Елио ди Рупо, на Хърватия – Зоран Миланович, на Австрия – Вернер Файман, на Италия – Матео Ренци, на Малта – Джоузеф Москат. Сред присъстващите бяха и общият кандидат за президент на ПЕС Мартин Шулц, водачът на групата на социалситите и социалдемократите в ЕП Ханес Свобода, министри и еврокомисари. Те дружно поздравиха Шулц с ръкопляскания за положените усилия и силната кампания, която е успял да проведе.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.