НФСБ

Слави Бинев и НФСБ подкрепиха европейска програма за образование

Представителят на НФСБ в Европейския парламент Слави Бинев подкрепи предложението за почти двойно увеличение на бюджета на програма „Еразъм +“ за периода 2014-2020 г. Евродепутатът се включи в кампанията HelpErasmus, за да спомогне в следващия ЕП да бъдат увеличени средствата за образователната програма на 3% от бюджета на ЕС (в момента, той е едва 1,6%). „ Младите хора познават програмата, тъй като тя им предоставя изключителната възможност за обучение в европейски висши училища за определен период от време.

Не всички обаче могат да се възползват от тази възможност заради липса на финансови средства. Дори тези, който успяват да се включат в Еразъм, получават минимални финансови субсидии, което прави програмата недостатъчно достъпна” – заяви Бинев.

Той обясни, че програмата е част от стратегията за справяне младежка безработица на Европейския съюз, която е една от основните теми, върху които трябва да фокусира работата си следващия Европейски парламент. За инициативата HelpErasmus има сайт – http://helperasmus.eu – на който можете да направите справка кои евродепутати са подкрепили проекта.

„Лесно е да помогнете на Еразъм – намерете депутат от вашата страна членка и гласувайте за него на предстоящите избори. Ако достатъчно хора гласуват за тези депутати, подкрепили инициативата на следващите избори, повече средства, ще бъдат предоставени за Еразъм“ – се казва още на уеб сайта.

Програмата предоставя възможност за реализиране на определен период на обучение в европейски висши училища, който период е строго регламентиран от Европейската комисия в рамките на минимум 3 и максимум 10 календарни месеца за една академична година. Тя е част от стратегията за борба с младежката безработица на Европейския съюз. Създадена е на 30 януари 1987 г. като програма на Европейската общност за студентска мобилност. В момента новата образователна програма „Еразъм +“ (2014-2020) е с бюджет Общ бюджет от 14,7 милиарда евро

Не всички кандидати за обмен по програмата Еразъм могат да се възползват от възможност за обучение заради липса на финансови средства. Дори тези, който успяват да отидат на Еразъм получават минимални финансови субсидии. Миналата година за период от време ЕС нямаше средства за финансирането на програмата, което доведе до ситуация, в която хиляди европейски студенти бяха оставени без финанси в чужда държава.

Целта на платформата „HelpErasmus“ е да се увеличи бюджетът на програмта на 3% от бюджета на ЕС (в момента, той е едва 1,6%).

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.