ГЕРБ

Цецка Цачева: Споровете не ни пречат да пием кафе с Мая Манолова

Като пореден епизод от сагата за избора на Централната избирателна комисия /ЦИК/ определи Цецка Цачева действията на ДПС и ГЕРБ. „Така са заложени правилата, че задължително ще има продължение. Така записани правилата за числеността и начина, по който се конструира ЦИК не води до естественото съотношение между парламентарно представените партии“, заяви Цачева пред БНТ.

Тя представи необходимостта от 3 корекции в Изборния кодекс, които бяха внесени в деловодството на парламента вчера. Първата поправка бившият председател на ЦИК обоснова с мотива, че състава на ЦИК е съобразен със съотношението на политическите сили в 42-то народно събрание. „Ако в следващия парламент тази формула не работи – партиите са повече или по-малко, какво правим“, запита Цачева. 

Вторият мотив за исканите промени е, че партиите и коалиците в Европарламента не са константна величина – НДСВ и Синята коалиция, които нямат национално представителство, но имат европейско след 25-ти май може да не са единствените политически формации в тази ситуация. Трето – „при нечетен състав на комисията не може да бъде спазен състава на парламентарните групи“, каза Цачева по повод исканите от ГЕРБ промени. 

„Смисълът на този знак – пиенето на кафе, е знак на държавници към хората от смесените райони, че в България има етнически мир и толерантност и е несъстоятелно други държавници да заиграват темата „Кърджали“, каза Цачева по повод затоплените отношения между ГЕРБ и ДПС. Запитана дали би пила кафе с основния си опонент от БСП – Мая Манолова, Цачева отговори: „Това, че спорим, не означава, че не можем да изпием едно кафе“. Ако кафето е знак за това, че трябва да има диалог между политиците, аз съм за общи кафета между управляващи и политици, допълни тя. 

„Направихме реверанс като дадохме знак на членовете на комисията да може тя да работи спокойно. Текстът на кодекса е ясен. На инат те не подкрепиха наша кандидатура. Добре, нямаме мнозинство за председател. Не подкрепиха и избора на зам.-председател“, припомни скандалите в парламента Цачева.

Към кого са насочени знаците – дали са знаци или актове за възстановяване на една нарушена справедливост – да бъде спазено съотношението между парламентарно представените партии. Ако политиците не се спрат и не действат отговорно, може да се окаже, че някои решения са незаконни. Във всички РИК , там, където мандатите са до 9 разпределението е 5:5. ГЕРБ е големият губещ от този Изборен кодекс. Нямаме други претенции освен да бъде спазено съотношението, да се спре това надиграване и надскачане. 

„Убедена съм, че референдум ще има“, каза Цачева. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.