Новини

ЦИК прие окончателен вид на бюлетината за евроизборите

ЦИК прие окончателен вид на бюлетината за евроизборите. Комисията коригира предишния вариант заради извънредни промени в Изборния кодекс. Те бяха направени по искане на ДПС и подкрепени от ГЕРБ. Мотивите на вносителите бяха, че първоначалният вид е объркващ и ще доведе до изкривяване на вота. За първи път на тези избори ще гласуваме с интегрална бюлетина с преференции.

На нея гласоподавателят ще има възможност да маркира два вота – единият за партията, която иска да види в Европейския парламент, а другият – за кандидата в листата на тази партия, който иска да види евродепутат. Това е така наречената преференция, която за този вот е с праг 5%.

Вотът за партията ще се маркира с Х или V в квадратчетата в лявата част на бюлетинините. Те ще са толкова на брой, колкото са регистрираните партии с листи за вота. Номерата на партиите в интегралната бюлетина ще са номерата, изтеглени от ЦИК чрез жребий.

В дясната част на бюлетината ще има 17 кръгчетата. Толкова са представителите ни в Европейския парламент, толкова са и кандидатите в листата на всяка партия. В кръгчетата със знак X или V избирателят ще слага преференцията за желания кандидат в листата.

В предишния вариант на бюлетината и партията, и преференцията се маркираха в квадратчета. Това накара ДПС да изрази притеснение, че избирателят ще се обърка, къде да отбележи вота за партия и къде – за кандидат.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.