Новини

ЦИК реши казуса 15/15 за предсрочните парламентарни избори 2014

При липсата на избран преференциален кандидат в бюлетината на задаващите се парламентарни избори преференцията ще се брои за водача на листата. Това решение е взето от Централната избирателна комисия миналата седмица. В документа е описан начинът на преброяване на преференциалните гласове, пише „Труд“.Така ще бъде избегнат ефектът от зачеркването на квадратчета и кръгчета с еднакъв номер за партия и за преференциален кандидат.

Той бе наречен 15/15 заради избора на неизвестния кандидат на БСП Момчил Неков за евродепутат. Той беше поставен на 15-о място в листата на левицата, а нейният номер в надпреварата за български евродепутати също бе 15.

За да се застраховат, избирателите бяха задраскали един и същ номер в квадратчето и кръгчето за предпочитания кандидат. Така 27-годишният политолог Неков събра повече хиксчета от партийния лидер Сергей Станишев и остави извън Европарламента Петър Курумбашев, който пък напусна и българския парламент.

На парламентарните избори, които ще са на 5 октомври, секционните комисии първо ще преброят бюлетините по партии, а след това ще преминат към преференциите.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.