Новини

Цвета Маркова: Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите, не на ЦИК

Не трябва да има информационно затъмнение на извършената злоупотреба с лични данни, вписани в списъците на партии за регистрация на изборите през май. Това заяви Цвета Маркова, бивш председател на Комисията за защита на лични данни в Сутрешния блок на България он ер. По нейни думи вината не трябва да се прехвърля на софтуера на ЦИК, а отговорността трябва да бъде поета от партиите, които са внесли подписите.

Маркова направи и някои изводи от последните случаи с използването ан лични данни неправомерно от партиите. Според нея е очевидно неправилно, нередно, в нарушение на Закона за защита на личните данни да се включват имената на множество хора, без тяхно съгласие и тези хора са оставени без защита. 

„Партиите и инициативните комитети не могат да пострадат от гледна точка на участието в изборите, тъй като личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена,” обясни Караджов.

Според Цвета Маркова злоупотребата с лични данни ще се отрази върху избирателната активност и доверието на хората към целия процес на провеждане на изборите. По думите й най-правилното решение, което партиите в момента могат да вземат, е да се откажат от личните данни, с които е злоупотребено. Тя смята, че не е случайно това, че в списъците на само една от партиите няма злоупотреба с личните данни.

„Едва ли става дума за организиран акт на умишлено престъпление. Разбира се, не изключвам възможността и предоставянето на лични данни от някои работодатели на конкретни хора,“ допълни Маркова. Друг източник на изтичане на данни, според нея, са държавни структури, които ги събират. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.