България без цензура

Доц. Христо Бозов: Българското здравеопазване е пред кома

Тубдиспансерът във Варна е на крачка от закриване, лекарите бягат, каза доц.д-р Христо Бозов, лидер на ББЦ в града и седми в листата на коалицията с ВМРО, ЗНС и Гергьовден в дебат по Радио К2. Дневни центрове за болни с Алцхаймер и деменция, които да са под лекарско наблюдение и в същото време да не са в тежест на близките си, предлага „България без цензура“ в здравната си програма, обяви по Радио К2 доц.д-р Христо Бозов в предизборен дебат за здравеопазването и възможностите то да се подобри качествено чрез еврофондовете.

Друго предложение на партията е европейските средства да се използват за изграждането на рехабилитационни здравни заведения, където да се долекуват хора, прекарали, например, инсулт, които сега са изписвани до десетия ден неоздравели.

Необходимо е също така да се обърне сериозно внимание на детската профилактика, която изостава драстично, отбеляза лекарят, който е седми в евролистата на ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден. Според него българските деца се нуждаят и от програми срещу затлъстяването, гръбначното изкривяване и особено много срещу стреса, на който са подложени ежедневно. И това също може да бъде осъществено по линия на европарите. 

Трябва да се търсят евросредства и за материалната и техническата обезпеченост на Спешната помощ, защото тя е отдавна амортизирана, каза доц.Бозов. „Ние говорим за реформа в Спешната помощ от много време, но реално нищо не се случва. Стратегията на МЗ е само пожелателна. Трябва първо да се разграничи спешната от неотложната помощ. 
Неотложната помощ да е приоритет на общопрактикуващите лекари. А спешната на държавата – в рамките на 20 минути на всеки гражданин на страната да се оказва помощ“, заяви кандидатът за евродепутат на ББЦ.

Защо България е с най-високи показатели на смъртност? Защото профилактиката изостава драстично, заключи доцентът, който е и лидер на „България без цензура“ във Варна. Той даде пресен пример в тази посока – Туберкулозният диспансер в морската столица е пред закриване, лекарите, които досега са работили в него, напускат, няма пари за заплатите им. 

В същото време другите два тубдиспансера в Добрич и Шумен са вече закрити, напомни кандидатът на ББЦ и коалиция, който алармира, че по този начин една огромна част от населението на Североизточна България ще остане без профилактика и лечение на туберкулоза.

„Наистина установих, че когато човек е в парламента, загубва връзка с действителността. Българският пациент е много зле обгрижван, а има една група хора, които се обслужват от Правителствена болница и те нямат проблем. Проблемът на системата е безкрайното чакане на пациентите, администрирането на системата, голямата бюрокрация и крайният резултат никак не е добър – нито за пациентите, нито за лекарите“, каза Бозов на колегите си в студиото, повечето депутати в НС.

„Неслучайно лекарите ни напускат страната – първо, поради проблеми със специализацията им и второ, заради ниското заплащане. Медицинските сестри също напускат. В това време в здравната система влизат милиарди, но без ефективно управление няма как тя да се подобри. Дават се 2 милиарда за лекарства, а от тях само 800 млн. са публични средства, останалите хората си ги дават от джоба. Никой не смее да направи реформа, въртим се в омагьосан кръг, а без реформа няма да имаме едно добро здравеопазване“, отсече Христо Бозов. Сред проблемите той посочи и голямата пропаст между нивото на университетските и общинските болници, като в последните има едва по 4 отделения. Трябва да се направи такава реформа, че общинските болници да поемат и някои други функции, например в Родопите да транспортират пациентите до университетската болница в Пловдив,смята Бозов.

Той призова най-накрая да направим дълго отлаганата здравна карта и да въведем електронната система в здравеопазването. „Без реформа в здравеопазването, аз, като реаниматор, мога да кажа че българското здравеопазване е в състояние на предкома“, категоричен бе доц. Христо Бозов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.