България без цензура

Катя Иванова, ББЦ: Материално-техническата база на културните институти в Перник трябва да бъде реконструирана

Материално-техническата база на културните институти в Перник трябва да бъде реконструирана и обогатена, за да имат достъп повече перничани до изкуството, което сътворяват художници, музиканти, писатели и поети от общината. Това е един от приоритетите, залегнали в програмата за управление и развитие на община Перник, изготвена от политическа партия „България без цензура“.

Където това е възможно, е наложително базата да бъде и разширена, категорична е адвокат Катя Иванова, кандидат за кмет на Перник от ПП ББЦ и водач на листата за общински съветници на партията. Това зависи изцяло от кмета и Общинския съвет на община Перник, като кметът да предложи, а съветниците да приемат увеличение на субсидията, за да се реализират положителните промени.

Кандидат-кметът разгледа изложбата от картини в Галерия „Кракра“, рисувани в последните 6 дни по време на традиционния пленер в Рударци, който се организира за 18-ти път тази година и се прави с навечерието на Деня на града 19 октомври.

Пленерът по живопис „Артстудио“ Рударци е международен, в него се включиха десет творци от пет държави и тази година премина под мотото „Перник – дух и колорит“, а само за няколко дни авторите нарисуваха уникални картини, изобразяващи привлекателните български жени, красивата ни природа, а също и абстрактна живопис.

Общината е длъжник на хората на изкуството в Перник, смята адвокат Катя Иванова.

Тя е убедена, че трябва да бъде продължена традицията на такива културни прояви, защото Перник не е само миньорски град, нито е свързан само с металургичното производство. Оттук са излезли големи имена като Здравка Евтимова, Борис Христов, Ангел Малинов, Красимира Зафирова, Иван Андонов, Любен Гайдаров, проф. Емил Попов, и още десетки други известни у нас и по света хора на изкуството и културата. За този пленер например трябва да се осигурят повече средства, защото вместо да се разраства, той става все по-кратък като време и в него участват все по-малко художници, заради ограничените средства, отпускани от общината.

Въпреки че в Перник живеят и творят повече от 50 художници, в тазтодишния пленер участваха едва трима.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.