България без цензура

Мария Календерска: Можем да превърнем АРТерията в най-дългата пешеходна улица в Европа

Историята ни е върху и под жълтите павета, съвременността – на бул. Витоша, ежедневието – в кварталите. Но липсва мястото, на което се събира целия артистичен, свободен, изтънчен и европейски дух на София – старата и младата. Липсва арт пространство. Това заяви кандидатът за кмет на ПП „България без цензура“ Мария Календерска в личната си страница във Фейсбук.

Според Календерска е недопустимо София, като един от най-красивите европейски градове, все още да не е създала място, което да се превърне в пространство за изкуство и култура като посочва за пример Ла Рамбла, с която се слави Барселона и емблематичния център Помпиду, който краси Париж. В този ред тя поставя дори Пловдив, който се отличава с Главната и Капана.

„Нарекох идеята си Art Area – AРТерия“, споделя Календерска и посочва мястото, което може да се превърне в културната емблема на европейска София. Това е площта на Перловският канал. „Той пресича столицата точно в центъра й и практически е неизползвана зона, която може да бъде едновременно една от атракциите на София и разумно употребено пространство“, убедена е кандидат-кметицата като уточнява, че в участъка от бул. Мадрид до НДК може да бъде извършено преустройство, което да вплете тази зона в градското пространство по естествен начин.

„Същото се отнася и за Владайски канал, който заема огромна площ от кв. Сердика до Сточна гара“, заявява още Календерска. След като е провела редица разговори с архитекти и специалисти, тя е категорична, че е възможно там да се направи пешеходна зона на 3 нива. „Най-отдолу като водосбор остава каналът, над него се изгражда паркинг, който ще реши в огромна степен и проблема с паркирането в центъра на столицата. Третото ниво – на места покрито, на места закрито – ще бъде зелена пешеходна зона. Именно то ще бъде така наречената АРТерия – артцентър на София, дълга пешеходна алея, на която са разположени кафенета, артинсталалации, места за уличен театър, детски кътчета с артзанимания, магазини САМО на български производители (да не се допускат световни вериги), книжарници, букинисти, антиквариати, галерии, магазини за сувенири. Така ще разделим функциите между търговския бул. Витоша и артзоната АРТерия“, доразвива идеята си кандидатът за кмет на столицата.

„Можем да превърнем АРТерията в най-дългата пешеходна улица в Европа и да изместим Пловдив от първото място“, категорична е Календерска. „Всички леки постройки на пешеходната зона да бъдат изцяло общински и да се отдават под наем. Всички стоки, които се продават на тази улица, да бъдат с натурален произход – български, без фастфууд. Да бъде оборудвана с велосипедни стоянки и да позволява придвижване с велосипеди и триколки“, предлага още тя.

„Това е идея, която истински ме въодушевява, може да привлече туристи от цял свят и да добави стойност към София“, споделя кандидатът за кмет на София като призовава симпатизантите си да допълнят идеята с техни предложения. „Ще се боря за създаването на АРТерия, независимо дали ще спечеля изборите за кмет“, пише в заключение Мария Календерска, която е с №9 за кмет и съветници в бюлетината за София.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.