България без цензура

Мария Календерска в Люлин: Трябва приоритизиране на бюджета на София

Трябва приоритизиране на бюджета на София, защото има страшно много пари, но сега се харчат за „свои“ фирми и за „свои“ бизнес структури. Има схеми, по които се крадат парите и те не достигат до нас. Ако ние успеем да осветим тези тъмни далавери и хората, които ги реализират, тези средства ще започнат естествено да се пренасочват към хората.

Това заяви кандидатът за кмет на София Мария Календерска с бюлетина №9 по време на среща с жителите на район „Люлин“, на която присъства кандидатът за кмет на района Венета Колева и вторият в листата за общински съветници и лидер на МББЦ Никола Митев.

„Когато станем част от Столичния общински съвет, нашият приоритет ще бъдат хората. Бюджетът на София ще се инвестира в онова, от което те имат нужда. След десетките си срещи с жителите на различни софийски квартали установих, че те се нуждаят от повече линейки, повече екипи на Спешна помощ, от козирки на спирките – неща, с които всяка европейска столица разполага“, обяви Календерска като подчерта, че пари за реализирането им има, проблемът е, че днес те се наливат във фиктивните ремонти. „При нас идват граждани, които работят по поддръжката и споделят, че постоянно се отчитат ремонти на фактура, които реално не се правят“, сподели кандидат-кметицата.

„В „Люлин“ нищо не е правено от времето на Софиянски, а тогава просто довършиха метрото по проект от тоталитарно време. 15 години по-късно дори няма подстъпи към това метро. Метрото е неудобно за поне 80% от живеещите тук, защото няма буферен паркинг, където да си оставиш колата“, добави Никола Митев, който е кандидат за общински съветник в столицата като подчерта, че в цяла Европа тази практика е налице. Според него разрешаването на този проблем е въпрос на мисъл и воля.

Календерска е категорична, че в Общинския съвет има дисбаланс, а олигархичните кръгове дърпат конците на всички съветници. „В парламента в момента има осем партии, а пет от тях управляват. В общинския съвет ще стане същото – всички започват да управляват заедно“. Така тя обрисува схемата, по която се работи в СОС и обяви пред симпатизантите си, че на столичани е нужна следизборна, а не предизборна кампания и реалната й работата започва от 26 октомври. „Ще вадя всяка една малка далавера на показ“, отсече Календерска и убедено заяви, че екипът й ще направи така, че всички, които са в СОС ще се срамуват от сделките, които са правили.

По време на срещата Календерска засвидетелства подкрепата си към районния кандидат за кмет на ББЦ за „Люлин“ Венета Колева: „Спокойна съм тук, когато ви виждам, защото знам, че заедно с Вас г-жа Колева ще успее. Тя е човек, който не можеш ни с пост, ни с пари да го подкупиш. Това ме кара да имам пълната увереност, че тя ще работи за вас и заедно ще постигнем повече“, заяви кандидатът за кмет на столицата. В подкрепа на Колева се изказа и кандидатът за общински съветник Никола Митев: В лицето на Венета имаме един изключително достоен и честен човек за кмет на район „Люлин“. „ББЦ в София тепърва ще дава демонстрира ефективност, екипност и експертност“, обяви още той.

Венета Колева от своя страна каза, че до момента нито един кмет не е работил с грижа за гражданите. „Това трябва да се промени. С вашата подкрепа ще покажем, че можем“, категорична е тя. Колева очерта някои от основните проблеми на района. „Западен парк – изхвърлят се строителни отпадъци, където сме играли като деца. Сега не може от строителни боклуци да се мине. Така ли се грижат за нас, за децата, за хората?“, попита тя. Според нея основен е проблемът и с междублоковите детски площадки. „Аз съм си отгледала детето в „Люлин“ и сега ако трябва да стигнеш до някоя площадка трябва да минеш през дупки, коли по тротоарите и локви. Улиците са в окаяно състояние, а в квартала няма никаква атмосфера. Това може да се промени“, убедена е кандидат-кметицата. „Всичко е в нашите ръце, трябва да сме активни“, призова Колева.

„Предполагам, че вие сте поставили много задачи на Венета Колева“, обърна се към жителите на „Люлин“ Календерска като изрази надежда, че с по-голяма група в Общинския съвет, гласът на ББЦ ще се чува повече и ще може да изпълни това, от което имат нужда. Като започнем от бюджета на общината до други важни теми, например – дали даден жител има разрешение за строителство в междублоковото пространство, дали да има в тунела на „Люлин“ преграда по средата или не и прочие.

Календерска отново засегна наболялата за всички столичани тема, свързана с недостига на линейки и екипи за Спешна помощ и обяви каква ще бъде нейната първа кауза, влизайки в Общинския съвет – да спести милиони от бюджета, които се изразходват за многократните ремонти на улиците, поради некачественото им изпълнение като обясни нагледно как може да се случи това: Когато фирмата-изпълнител не е направила качествено ремонта, сама да си отстрани проблема след това. „Когато си спестим 20 милиона можем да удвоим линейките и общината ще може да даде стипендии на желаещите да учат медицина и в бъдеще това ще има възвращаемост – ще имаме двойно повече лекари и медицински екипи, които ще работят в София“, категорична е Календерска.

По време на срещата си с кандидата за кмет на ББЦ жители на квартала изразиха възмущението си от задкулисната разпродажба на общински жилища. „Разпродават се на „техни“ хора, а млади семейства стоят на улицата, защото нямат доходи“, сподели възрастен човек. В отговор Календерска припомни, че Йорданка Фандъкова е обещала да се направи електронен регистър на всички общински имоти, но в този регистър не се вижда кои са местата за настаняване, какви са условията в тях, колко струва наема, кои са наемателите, кои имоти са били вече закупени, от кого и на каква цена. Публичният регистър е направен така че да скрива, а не да показва“, отсече кандидат-кметицата.

Жителите отчитат като проблем и безнаказаността на ромите, които по думите им правят всякакви своеволия в кв. „Модерно предградие“ и това пречи на останалата част от населението. „Моята позицията за ромите и бежанците съм я заявявала не веднъж – трябва да има еднакво отношение както към тях, така и към нас. Законът трябва да е равен за всички, а не да се прилагат двойни стандарти. „Нека и те да си намират работа на общински места, но нека и те да си плащат данъците и тока, да си изпращат децата на училище“, призова Календерска.

Надявам се, че нашата програма е достигнала до вас и ще получим вашето доверие. С тези думи кандидатът на кмет на ББЦ се обърна към жителите на Люлин като в заключение ги призова на 25 октомври да пуснат своя глас с Бюлетина №9, за да дадат шанс на промяната да случи.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.