България без цензура

Николай Бареков, ББЦ: Искаме престижни и добре платени работни места

Сами си гоним талантите. С тези думи студентка от Благоевград се обърна към лидера на „България без цензура“ Николай Бареков по време на срещата му с млади хора в Благоевград. Страшно ми е неприятно, че българският учител е унижаван по всякакъв начин, добави тя. „Аз съм за технологиите, но нека да помислим как ще ги използваме – аз утре ще съм учител, но приятно ли ще ми е да застана, а насреща срещу мен да стоят деца, които  просто си стоят във Фейсбук“, попита риторично младата жена.

Тя сподели,  че в сегашната ситуация не вижда алтернатива. „Другият вариант е да  излезем навън и да берем малини, но тогава, защо съм учила“, попита тя?

Студенти от Благоевград поискаха смяна на модела за стипендии. Системата сега оценява социалният ни статус, а не и постигнатите ни резултати,  оплакаха се те. „Дори когато получаваме стипендия за отличен успех, пак има критерий за доходи – в задачата се пита на нас знанията ли ни  оценяват или доходите?“, оплакаха се младите хора.

Нещата трябва просто да започнат едно по едно да се решават, категоричен  бе лидерът на „България без цензура“. Няма нужда да се крием като щрауси, проблемите са ми ясни. По думите му демографският срив е основен  проблем, защото води след себе си куп други, които са нерешими. Младите  хора си заминават и тук остават необразованите и възрастните хора,  коментира Бареков и посочи, че в момента у нас нивото на безработицата  при младите е 35%.

„Нашето желание е не само да се създадат работни места, а и те да са  престижни и добре платени. Моите виждания за Благоевград е средна заплата 1300 лева“, обясни лидерът на ББЦ пред студентите. Той подчерта,  че вярва в модерния патриотизъм: „да родиш и отгледаш децата си на хубаво място и да не се страхуваш за утрешния ден“. Според него е нелепо  хора на по 30 години да ходят да берат ягоди в чужбина. „Това не е  студентска бригада“, коментира Бареков.

Пред студентите лидерът на ББЦ подчерта, че е нужна реформа в  образованието. Според него трябва да се помисли за окрупняване на университетите, но и да се запази районирането в образованието. Той даде  за пример регионите, в които е бил. „Един Свищов е пълен с млади хора,  защото има университет, но в градчетата около него е мъртвило и не може  да се види един млад човек“, онагледи Бареков.

Според проф. Кортенска това са неотложни въпроси, но няма кой да ги  реши. „Само ако вие застанете зад нас, само така би могъл да се реши този проблем, който е поставен и от Световната банка, например. Другите  нямат волята, за това става въпрос – ако те искаха да го решат, щяха да  го направят“, добави още тя.

„Децата трябва да имат достъп до високите технологии, това е шанс за тях  те да погледнат в света“, каза още Бареков. „На едно ромче, ако му дадеш  таблет, то ще не ще, ще го ползва и така ще си отвори една врата и ще  види какво е в света“, защити тезата си лидерът на „България без  цензура“.

„Годишно на нас ще ни трябват по 50 000 таблета, но нека направим сметка  какъв е броят на чиновниците, какви пари са нужни за тяхната техническа  обезпеченост“, призова от своя страна председателят на ЗНС Румен Йончев,  който също присъства на срещата.

Според проф. Мирослава Кортенска Терминал 2 не трябва да е единственият  път пред младите хора. „Да, можете да изберете и този път, да отидете да  миете чинии, но вие имате право да сте като всички други млади хора в ЕС и това е смисълът на ББЦ – да даде кураж за младите хора“, обясни тя.

Николай Бареков е тук при вас, за да ви каже, че шанс има. Все пак той е  представител на едно младо поколение политици, които искат младите хора  да останат в България, но и да се развиват нормално, обясни проф.  Кортенска пред студентите. Тя добави, че подетото от коалицията  „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“ турне, е насочено точно  към хората и има едно послание – да се повдигне духът на хората.

В Благоевград трябва да се работи много, добави проф. Кортенска. Тя  припомни, че това е особен регион, в който хората са с вдигната глава, напети и който носи своите културни и образователни ценности. Нека погледнем към Пирина, призова тя.

„Нека вие сте тези, които ще сменят чипа на българските политици. Вие,  за разлика от нас, не сте обременени“, заключи Бареков.

Покажи още

6 коментара

  1. Искаме и ги заслужаваме. Все пак сме бъдещето на тази държава

  2. Достойното заплащане на труда е от изключителна важност за българина.

  3. Срамота е младите ни специалисти да бягат в нормалните държави, защото тук ги третират като емигранти.

  4. Браво Бареков точно така , ако не подкрепяме младите в тази държава кой ? Те са двигателят на страната и те ще я движат за напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.