България без цензура

Николай Бареков: Евроизборите ще покажат дали избирателят иска промяна на статуквото

Европейските избори ще покажат дали българският избирател иска промяна на статуквото и смяна на парламента. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус” лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. По думите му, ако партията има европейски депутати, на 26 май четирима независими и още няколко нови народни представители, които ще напуснат ГЕРБ, ще си тръгнат от парламента.

„Тези депутати не напускат ГЕРБ, за да се осребряват с БСП и ДПС или защото „България без цензура“ иска да върти безпринципни сделки с управляващите. Ние изтегляме тези народни представители, за да няма парламент. Ако няма парламент, отиваме на предсрочни избори. Това е нашата стратегия”, категоричен бе Бареков.

Той допълни, че БСП и ДПС с изключителна наглост и арогантност бранят властта, а от друга страна ГЕРБ по същия арогантен начин искат да я получат отново. „По средата е „Атака”, която очевидно е в много тежка електорална криза и няма никакъв шанс нито да влезе в европарламента, нито в следващо Народно събрание, така че те ще държат кворума до последно. Това обаче е оръжието, което ние можем да приложим. Ако народът ни подкрепи, аз ви гарантирам, че наесен отиваме на предсрочни парламентарни избори”, каза още Николай Бареков. 

Той отказа да назове имената на депутатите, които според него ще напуснат ПГ на ГЕРБ. По думите му, въпросните народни представители биха могли да бъдат подложени на натиск от бившите управляващи.

Покажи още

6 коментара

 1. Не само ще покажат, но и ще затвърдят и докажат, че имаме нужда от политическа промяна. Необходимо е някой влезе в това омразно Народно събрание и да изрине всички мерзавци, които сега са вътре.

 2. Коалицията около „България без цензура“ е единствената формация извън парламента, която има шанс да спечели евродепутатски места. Изследване на „Сова Харис“, направено по поръчка на в. „Преса“, й дава два мандата на предстоящите европейски избори и 6,6% прогнозна подкрепа, ако вотът се състои сега. Коалицията ще се стреми да запази или да доразвие подкрепата си за още места в ЕП, докато РБ и АБВ засега остават под заветната бариера. При „България без цензура“ и АБВ се наблюдава задържане на позициите, докато при реформаторите можем да говорим за регрес. Проектът на Първанов и РБ обаче засега остават под заветната бариера.

  Към групата на претендентите трябва да добавим и „Атака“, която е на път да преодолее конкуренцията на НФСБ, но все още не успява да върне подкрепата на разколебаните си традиционни привърженици, отбелязват социолозите. Според получените резултати броят на партиите с претенции за присъствие в следващия европарламент свършва дотук. При сегашното разпределение на дяловете в българската квота в Брюксел БСП и ГЕРБ ще разполагат с по 6 места, ДПС – с 3, а коалицията около „България без цензура“ – с 2.

  На този етап се открояват два фактора, които оказват влияние върху нагласите на хората и вероятно ще продължат да дават отражение до изборите. Единият е краят на зимния сезон. Пролетта и лятото обикновено осигуряват известен комфорт на управляващите. Този ефект се обяснява с тежката социална ситуация в страната, отчитат социолозите.

  Ниската активност ще повиши относителното тегло на резултатите за ДПС и РБ. Най-заинтересувани от такъв развой са реформаторите, тъй като в момента електоралното им тяло се е свило до твърдото си ядро. Новите формации – коалицията около ББЦ и АБВ, трябва да се стремят към развитие на точно обратния вариант. По-голямата активност ще повиши техните относителни дялове, се посочва в изследването на „Сова Харис“.

  БСП, ГЕРБ, ДПС и коалицията около „България без цензура“ са сигурните участници в българския парламент, ако се проведат предсрочни парламентарни избори. Съюзът на ББЦ, ВМРО и ЗНС ще вземе 7% от гласовете, сочат данни от изследването.

  По отношение на доверието към политическите дейци няма съществени размествания в сравнение с предишния месец. Според „Сова Харис“ доверието на хората към лидерите Сергей Станишев, Бойко Борисов, Николай Бареков, Радан Кънев и Лютви Местан остава по-високо, от това на ръководените от тях партии, което показва, че тяхното присъствие разширява подкрепата за формациите им.

 3. Искаме промяна и за това ще гласуваме за ББЦ и коалицията около тях! Това съ все хора патриоти, които милеят за България и народа.

 4. Ами по-добре е ВМРО и Роското отколкото вече доказаните крадци от бКп и ГЕпиРБ!

 5. Каква промяна ще донесат тея смешници бе, вие луди ли сте? Нали Бареков говореше, че ще използва нови лица в партията си … защо предлага Петър Стоянов, Соломон Паси и царя за еврокомисари?! Защо купува депутати от ГЕРБ и се пъни като глист на буца тор … колко велика му била партията? Това ли са новите му лица? Пълен смешник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.