България без цензура

Николай Бареков: Висшето образование девалвира

Висшето образование у нас девалвира, фунията е широко отворена и няма критерии. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков по време на лекция пред студенти от Стопанската Академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя беше на тема „От журналистика към политика“. „Тук се намираме в стар университетски център на България. Когато е създадена Академията преди повече от 80 години, е имало 3-4 университета у нас.

Сега имаме над 60 висши учебни заведения, но от тях излизат едни необразовани хора. Младите са в основата на нашето бъдещо управление. Ние искаме тези хора да останат в България, а за да се случи това, когато завършат висшето си образование, те трябва да могат да спокойно да създават семейства, да си намерят работа, адекватна на образованието им и, която да е добре платена“, посочи Бареков.

Пред студентите Бареков разказа за пътя си от журналистиката към политиката, но подчерта, че е бил и добър мениджър. „През 2007 г. получих предложение от г-н Борисов да се кандидатирам за кмет на Пловдив от тяхната партия. Тогава бях човек, работил само на заплата, не бях управлявал нищо. Казах на г-н Борисов, че смятам, че ще е безотговорно да приема при положение, че не съм управлявал пари“, сподели лидерът на „България без цензура“. „В последствие създадох своя фирма, бях член и на два борда. В последната година съм управлявал близо половин милиард активи и не съм се посрамил, допълни той. Към влизането в политиката, трябва да се подхожда отговорно. Политиката не е само постове, изключвам корупцията“, категоричен беше Бареков. „Моето влизане в политиката означава, че аз съм казал „не“ на корупцията под всякаква форма. Трябваше да имам и опита. Смятам, че 40 години е една добра възраст за влизане в политиката. Политиката е отговорност към хората“, обясни пред студентите лидерът на „България без цензура“.

В България пари има, те трябва да се управляват по-умело, по-отговорно и така да се разпределят, че хората да ги чувстват. Политиката трябва да бъде едно справедливо разпределение на обществения ресурс, смята Бареков. Той призова студентите да подкрепят екологични инициатива. ДПС, БСП и ГЕРБ извършиха геноцид над българската земя. „Чисти ръце“ трябва да има и за гората. Зловещата сеч трябва да се спре, категоричен беше той.

Росен Петров разказа пред студентите за своята кариера като разузнавач, телевизионен продуцент, а по-късно – водещ, както и за решението си да премине в политиката. Той призова младите да не напускат страната си. „Живял съм в Доминикана, за която казват, че е раят на земята. На втория ден си мечтаех за българския въздух и да ям сирене. Ние сме си купонджии, в чужбина това го няма – българинът се чувства смазан и подчинен“, каза той пред студентите.

В края на своята лекция Бареков отговори и на въпросите, които му поставиха младежите. Кое ще е първото нещо, което би направил като министър-председател, попита студент. „Първото е Законопроектът „Чисти ръце“, който трябва да бъде приет и то с по-сурови санкции в него. Той е една снимка – както влезеш в парламента, така и да излезеш. Другото, което ще направя с много бързи темпове, това са промени в Народното събрание, така че народните представители да взимат такава заплата, каквато е средната в региона, от който са избрани. Освен това трябва да се работи и за създаване на такава среда, че майките, децата и младите хора да са отделна категория, дори да се направи Министерство на демографията. Това ведомство ще трябва да се занимава само с децата, майките и хората до 30 години. За тях трябва да има специални грижи.

Например, когато един работодател наеме човек до 30 години, държавата може да си позволи да му плаща половината заплата. Тогава ще има работа за младите“, обясни Бареков. Той допълни, че има още много неща, които трябва да се направят – като окрупняване на ВУЗ-овете, както и тотално спиране на партийните субсидии.

След срещата със студентите Николай Бареков, Росен Петров, Светлин Танчев и Калина Крумова се разходиха в центъра на Свищов, където се срещнаха с граждани.

В Свищов бе проведено и общинско събрание на партията, на което за председател на свищовската структура на „България без цензура“ бе избран Пламен Петков. Той е роден през 1964 г. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново. Работи в частния сектор. „Допаднаха ми идеите и програмата на партията и реших да допринеса с каквото мога за реализирането на програмата на партията. Имам син на 19 години и искам той да остане около мен“, каза след избирането си Петков.

Негови заместници станаха Антон Антонов, Милен Илиев и Мирослав Йорданов. Антон Антонов е роден през 1956 г. Завършил е висше образование в МЕИ-Варна. Работи в частния сектор. Милен Илиев е завършил висшето си образование в Свищов, женен, с две деца. Мирослав Йорданов е роден през 1974 г. Завършил е Висшето Транспортно Училище „Т. Каблешков“ в София. Той е началник-гара в свищовското село Ореш.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.