НФСБ

Слави Бинев поиска наблюдение на общинските избори в Турция

Представителят на НФСБ в ЕП Слави Бинев и още 15 евродепутати от различни политически групи в ЕП поискаха наблюдателна мисия на изборния процес за предстоящите общински избори в Турция. ЕС предоставя помощ при провеждането на избори и изпраща наблюдателни мисии, за да оценят изборния процес, когато става въпрос за спазването на международните задължения в областта на човешките права и демократичните стандарти.

„Многобройните сигнали за корупция по високите етажи на властта в Турция, които станаха видими през последните месеци, както и всички събития от последната година в страната, дават знак на Европейския съюз, че трябва да е особено внимателен с южната ни съседка. Отново категорично заявявам, че Турция няма място в ЕС, която нито културно, нито географски е част от Европа. Искам европейските институции да се задействат на всички нива и да следят процесите в страната отблизо, а не да правят популистки ходове на приобщаване на Турция към ЕС”, заяви Бинев. 

Зам.-председателят на ЕК и Върховен представител на ЕС Катрин Аштън и Комисарят по Разширяването и Европейската политика на съседство Щефан Фюле увериха Бинев и другите евродепутати, поискали наблюдателната мисия, че във връзка със скорошните събития в Турция, ЕС ще продължи да наблюдава развитията в страната и ще ги отрази в предстоящия доклад за напредъка на Турция през октомври. Лейди Аштън и Комисар Фюле обясняват, че разгръщането на наблюдателна мисия за изборите винаги изисква покана от държавата и/или от органът, отговарящ за провеждането на изборите, а такава от страна на Турция липсва. 

Освен това, Турция е държава, участваща в Организацията за Сигурност и Сътрудничества в Европа (ОССЕ). Тъй като Бюрото на ОССЕ за демократични институции и права на човека и ЕС имат сходни методи, ЕС не изпраща наблюдателни мисии в страни, участващи в ОССЕ.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.