България без цензура

Николай Бареков, ББЦ: Елитните спортисти – на държавна заплата

Елитните спортисти да са на държавна заплата. Това предложи Николай Бареков на среща с членовете на Асоциацията на ветераните спортисти, деятели и спортни съдии във Варна. Държавата трябва да се научи да си плаща за дейности, които са неин социален ангажимент – да се върне по спортните клубове, където си беше. Всички елитни спортисти трябва да преминат на заплата към държавата, а за останалите да има техническа база, обясни лидерът на „България без цензура“.

Ветераните поискаха да се възстанови системата за подбор на спортни кадри. „Докато я няма обществената организация, няма да го има и спорта в България. Министерството спорт няма да направи. Създадоха се 6 държавни спортни училища, но нищо не се промени в състава. Взимат децата от улицата, за да си попълват бройката, а навремето имаше конкурси, за да влезеш в тези школи“, възмущават се от асоциацията. 

Бареков предложи на ветераните да им организира дискусия с представители на ББЦ, където да поставят проблемите си и идеите си, а хора от ръководството на партията да представят мерките, залегнали в управленческата програма на „България без цензура“. Според Бареков, тази дискусия можела да се състои и на 22-ри май във Фестивалния център на Варна, където същия ден ще гостуват ББЦ и коалиционните й партньори, заедно със спектакъла „Площадът“ на Нешка Робева и певицата Деси Добрева.

Ветераните разказаха, че в асоциацията членуват над 2000 души, които активно участват в спортни състезания и олимпиади. Те се оплакаха пред Бареков, че са лъгани от много политици преди избори. „Нямам намерение да злоупотребявам с парите на хората. Формулата е следната – спира да се краде, затова внесохме законопроекта „Чисти ръце“. С него ще спрем злоупотребата с държавни пари и в спорта“, отговори лидерът на ББЦ.

Заместник-председателят на „България без цензура“ Росен Петров също бе категоричен, че държавата трябва да се завърне в спорта. Даниела Колева от „Евромайки“ изрази своето притеснение, че децата не спортуват, защото е скъпо, а липсата на спорт се отразява върху психиката и здравето им. Тя настоява да се върнат държавните спортни клубове, които да са безплатни за децата.

Покажи още

4 коментара

  1. Към спорта трябва да се подходи сериозно и той да стане национален приоритет. Не само по отношение на елитните спортисти, но и на масовия спорт.

  2. Държавата трябва да се грижи за спорта, ако искаме отново да слушаме химна на престижни състезания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.