България без цензура

Николай Бареков към варненци: Държавата е длъжник на бедните

Държавата е длъжник на бедните. Така лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков се обърна към варненци, ползващи социалната кухня в града на фондация „Вяра, Надежда и Любов“. „Не благодарете на българските политици, министри, кметове, защото държавата е длъжна да се грижи за вас и да ви храни, след като не ви е осигурила нормални доходи“, каза той. Заедно с него бяха заместник-председателят на формацията Росен Петров, градският председател на ББЦ във Варна доц. Христо Бозов и заместник-председателят на „Евромайки“ Даниела Колева.

Хората разказаха, че около 200 души ползват услугите на кухнята – инвалиди, деца, пенсионери и хора с увреждания. Кухнята се дотира от държавата само през зимния период – от октомври до май и хората са притеснени, че скоро ще останат без безплатна храна. 

Радостина Иванова, която е майка на 5 деца, страдащи от анемия разказа, че получава 150 лв. детски и това са всичките й пари. Но въпреки всичко, на нея й е отказано общинско жилище, защото според наредбите не отговоря на критериите за доходи. Тя издържа студент и двама ученици, а двете й по-малки деца, с които дойде, са 5-годишни, но заради болестта си изглеждат много по-малки. Тя разказа, че докато е била бременна, не се е хранила добре и това вероятно е била причината сега децата й да са болни от анемия.

Друга жена, която посети кухнята сподели, че има 45 години трудов стаж, а сега едва оцелява със 120 лева пенсия. А варненска поетеса, която е учител по професия, но е безработна повече от 10 години, също призна, че разчита на кухнята.

„Моята идея е държавата да се грижи за хората – за майките и децата, за пенсионерите и за хората с увреждания. Ако тя не се грижи за вас, кой тогава“, попита риторично Бареков и бе категоричен, че политиците лъжат, че няма пари за социални дейности. Милиарди се въртят всяка година в държавата, политиците харчат десетки хиляди евро за екскурзии по екзотични дестинации.

„Бойко Борисов е бил за Великден в Дубай. Между 50 000 и 100 хиляди лева струва екскурзията при шейховете“, каза Бареков. Доц. Христо Бозов изчисли, че с тези пари хората от социалната кухня могат да бъдат хранени в продължение на 2 години. Това е цинизъм, коментира Бареков. Той посочи, че на това трябва да се сложи край като обеща, ако получи доверието на хората и властта ще въведе безплатно здравеопазване и кухни за майки.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.