България без цензура

Николай Бареков: Оптимист съм за „Чисти ръце“

Вярвам, че парламентът ще приеме законопроекта „Чисти ръце“ на „България без цензура“. Това обяви лидерът на партията Николай Бареков на обществената дискусия по проекта, която върви в момента. Депозирането му в НС е планирано за този четвъртък. Според Бареков сегашният парламент, който много бързо е изчерпал кредита на доверие от хората, има шанс в своя край да приеме закон, който ще стане исторически. Затова е и оптимист, че това ще се случи.

„Този законопроект е манифест за осветляване на властта и политиците в България. Той е основата, която ще позволи перманентно хората в политиката и управлението да бъдат проверявани и така да се вкарат в нормални граници, поносими за българското общество“, коментира Бареков. Така призна, че е искал „Чисти ръце“ да е по-крут и по-рестриктивен. Категоричен е, че ако получи доверието на българите и управлението, този закон ще бъде допълнен. Бареков обаче настоява в законопроекта да остане мярката за падането на банковата тайна въпреки, че срещу нея са основните критики на юридическата общност. Обяснението за забележките е, че така се нарушават гражданските права на политиците. Мотивът на Бареков е, че никой не се е родил политик, това е личен избор и в него трябва да се включи цената на пълна прозрачност върху банковите сметки. Който не иска да я плати, трябва да избере друга професия.

Бареков коментира и спекулациите около авторството върху закона. „Има медийна атака срещу нас от политици и на представители от неправителствения сектор кой е баща и кой майка на този закон. Идеята и волята за него била тяхна. Но да говориш за закон е едно, да седнеш да го напишеш друго. Първият законопроект е дело на Елеонора Николова и Мария Капон, но по тяхна преценка не е внесен. Сегашният е написан от нашите юристи. Нито Протестна мрежа, нито Реформаторският блок са го писали, всичко друго са само празни приказки и хвърляне на пясък в очите на българското общество“, обясни лидерът на ББЦ.

„Този закон е закъснял с 20 години, надявам се да не отнеме още 20 години, докато бъде приет“, коментира депутатът и лидер на ЗНС Румен Йончев, който ще е вносител на „Чисти ръце“ в НС. Той също смята, че законопроектът не е достатъчно наказателен, колкото му се иска, но е категоричен, че е достатъчно всеобхватен.

„Целта не е просто да внесем един законопроект, който да размахваме и да се хвалим, че сме го внесли, а да върши работа и да изнесем пред обществото истината за тези, които управляват и са управлявали досега. Трудно е да правиш нещо за първи път и особено когато няма много аналози в света. Ще направим законопроекта такъв, че да е сериозен и тези, които откажат да го приемат да не се оправдават със законодателни пропуски, а да е ясно, че не искат той да влезе в сила“, каза Йончев. „Предусещам, че борбата ще е голяма и ще ни затрупат с аргументи, че това не е нужно“, допълни и депутатът Светлин Танчев, който ще е вносител с Йончев на проекта.

Когато става въпрос за корупцията в българския политически елит много внимателно се бяга от темата, по една причина, изречена от Константин Величков в края на 19 век – че българските политици не гледат на политиката като на служба на обществото, а като на келепир. Явно това е едно заболяване на нашия политически елит, което в последните 20 години стигна до умопомрачителни размери. Това е причината обществото да не вярва на политиците, защото те влизат в политиката да стават богати, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по време на общественото обсъждане.

Според него при установяване на престъпление, в което участва длъжностно лице, присъдата за него трябва да е двойно по-строга, както и да му бъде отнето правото повече да заема държавна работа. Каракачанов посочи, че го е предлагал в едно Народно събрание. „Но никой не пожела да го възприеме, защото явно Константин Величков се оказа прав. Крайно време е от някъде да се започне, не съм оптимист, че това Народно събрание ще започне борбата с тази язва, наречена корупция, но това ще бъде доказателство, с което ще настояваме за предсрочни избори“, заяви лидерът на ВМРО.

Освен буквата на закона, съществува и нещо, което се казва духа на закона. В обществото ще оцени по-скоро духа на закона, а той е политиците да се разделят на две части – тези, които остават в сянка и тези, които искат да излязат на светло, смята заместник-председателят на ББЦ Росен Петров. В някои случаи духът на закона е водещ. За да се приложи този закон, трябва да има политическа воля и дух, подчерта Петров. Той посочи, че се съмнява да ги има, но изрази надежда някога да се появят.
Това, което виждам в това Народно събрание, е че много хора са прекарали там доста време и има от какво да се притесняват при влизане на такъв закон. За съжаление предусещам, че борбата ще е голяма и ще ни затрупат с аргументи, че това не е нужно и не е нормално“, изрази опасенията си депутатът Светлин Танчев, който ще е един от вносителите на законопроекта. Той обаче бе категоричен, че сме узрели като нация за такъв законопроект и е въпрос на време, той да стане реалност.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.