България без цензура

Николай Бареков: Позицията на КСНС за Украйна е разумна

„България без цензура“ има ясна и балансирана позиция по отношения на Украйна, която е проевропейска, против инвазия в Украйна и против икономически санкции за Русия. Нашата позиция е в интерес на обществото. Той подчерта, че не е изненадан от решението на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента вчера, където бе решено, че България не признава резултатите от референдума в Крим.

По думите му КСНС при Плевнелиев най-после е изиграл някаква роля, изработвайки разумна и консенсусна позиция. 

„Това беше и нашата позиция от преди една седмица$, заяви лидерът на „България без цензура“, като подчерта, че това е разумно решение, тъй като България е член на Европейския съюз. Бареков отново повтори позицията си, че икономически санкции за Русия на този етап биха били истинска икономическа катастрофа за страната ни. Той не смята, че ще се стигне до тежки икономически санкции за Русия, ако тя запази своята политика в пасивна позиция спрямо Украйна, но предупреди, че ако Русия продължи своята инвазия, то единичните гласове, които и сега искат по-тежки санкции ще станат по-мощни и по-многобройни. Както каза и Орешарски, в рамките на ЕС България има право на своя позиция и на вето, но санкциите могат да бъдат и по линия на Г8, където страната ни няма участие, посочи още лидерът на „България без цензура“.

Той е категоричен, че ситуацията в Украйна трябва да се следи внимателно и експертно, България трябва да е винаги добре информирана какво се случва в тази част на света и винаги да е плътно с Европейския съюз.

В последните 120 години отношенията България-Русия страдаха най-вече заради прекаленото поликанстване. Има силни връзки между двата народа и двете държави, но всичко останало трябва да е подчинено на една логиката: политическа – в рамките на ЕС и икономическа – с оглед загубите и дефицитите, които България ще претърпи, посочи Бареков и отбеляза, че ако все пак бъдат наложени санкции на Русия, тогава на дневен ред ще стои въпросът какви компенсации ще получи България особено в енергийната сфера и ще бъдат ли те достатъчни.

Лидерът на „България без цензура“ разкритикува емоциите около ситуацията в Украйна, които според него са изцяло политически опит за шантаж и вдигане на проценти преди изборите. Социолозите подсказаха, че темата за Русия и разделението русофили-русофоби може да донесе известни проценти, ако някой успее да надцака БСП в традиционно проруската й позиция, отбеляза Бареков. „На преден план веднага изскочиха г-н Сидеров и г-н Първанов – и двамата в крещяща нужда от 1-2%, за да могат да стабилизират позициите си и да прескочат изборната бариера за евродепутат. Защото, ако това не се случи за Първанов означава сигурна политическа смърт, а за Сидеров– много неприятна политическа новина месеци преди евентуалните предсрочни парламентарни избори“, коментира лидерът на ББЦ.

И при десните битката е за този процент-два, крайно десен и крайно русофобски вот, смята Бареков. Вчера Радан Кънев обясни как трябва незабавно да се нападне Русия, да се ограничат всякакви контакти. Кънев се надява да отскубне този 1-2% крайно десен вот от Борисов, който пък, чрез Плевнелиев, със същия плам заклеймява руснаците и дори заплашва как руснаците щели да ни нападнат, защото си купили апартаменти по Черноморието.

„България без цензура“ няма да участва в подобни политически абсурди, категоричен бе лидерът на партията и посочи, че тя има ясна и балансирана позиция, която е в интерес на обществото. „Ние си имаме достатъчно проценти преди изборите и нямаме никакви намерения да се борим да отскубнем някой друг процент с крайна позиция. Българският народ няма нужда от такава позиция“, категоричен бе Бареков.

В парламента доминират крайно лявото и крайно дясното, а опити за балансьори правят две етнически партии в лицето на „Атака“ и ДПС. Няма как такъв парламент да постигне консенсус по каквато и да е тема. Депутатите не могат да се разберат дори за най-елементарните неща, каквото е изборната администрация. Този парламент е доказано неработещ. В случая КСНС при Плевнелиев най-после изигра някаква роля и изработи консенсусна позиция, която аз одобрявам.

Лидерът на „България без цензура“ коментира и изборите в пернишкото сели Богданов дол, спечелени от Петър Теофилов – кандидатът, подкрепен от ББЦ. „Направихме силна кампания, в която се ангажирах лично. Проведохме срещи с майките, с младите работещите, с младите безработни, изработихме план за действие и на практика само с нашата подкрепа г-н Теофилов успя да спечели тези избори“, обясни Бареков.

„Когато имаш желание за победа, позитивни идеи, ценности и ги отстояваш и без нито един представител в изборната администрация, както ние се оказахме сега на европейските избори, има вълна за тебе и можеш да спечелиш изборите. Това е позитивна поука, че само с добри идеи могат да се печелят избори“, заключи Бареков.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.